Logga in

Veckotips: Fyra sätt att använda Instagram- och Snapchat Stories

Skrivet av 4 minute read

Veckans tips: Fyra sätt att använda Instagram- och Snapchat Stories.

Snapchat är idag det snabbast växande sociala nätverket med nästan 100 miljoner aktiva användare på bara fyra år. Men som många av er säkert inte gick miste om, lanserade Instagram förra veckan deras nya “stories”-funktion. En funktion som otvivelaktigt liknar Snapchat Stories med foton och videos som finns tillgängliga i 24 timmar för att sedan försvinna.

De viktigaste skillnaderna? Instagram Stories är mer användarvänlig och ger omedelbar tillgång till stories från de personer som du följer. Det gör det enkelt för innehållsskapare och varumärken att dela och visa upp sig för sina följare. Med det sagt menar vi självklart inte att Snapchat bör slänga in handduken – en av appens mest populära features är de humoristiska filtren som gör ditt ansikte till allt ifrån en hund till en viking. Du kan till och med byta ansikte med andra. Snapchat är också enormt populärt bland tonåringar som utgör ca 86% av användarbasen, förmodligen föredrar de också att stanna kvar på den plattform som ännu inte har tagits över av deras föräldrar.

Men varför är just denna funktion så populär bland användarna? I en värld av perfekt filtrerade och photoshoppade bilder kan det säkert vara en frisk fläkt att emellanåt se några råa och realistiska foton och videos. Genom att också se till att försvinna efter 24 timmar tillåts man visa upp en sida av sig själv som inte nödvändigtvis behöver existera för evigt på ditt konto. Hur kan du då använda Stories för att öka din försäljning? I denna veckas tips delar vi med oss av fyra idéer.

SC & I


Visa din produkt ‘in action’
Det är en sak att skriva om en produkt, men det som verkligen kan hjälpa till att stänga affären med potentiella kunder är att tillåta dem att se exakt hur produkten fungerar. Likaså om du skulle vara en modebloggare, då ges du en toppenmöjlighet att visa exakt hur exempelvis ett plagg ser ut och rör sig med din kropp i ett kort videoklipp – en känsla som är svår att förmedla med bara ett foto. Använd filter och de redigeringsverktyg som finns för att addera lite humor till dina stories, det kommer att göra dig både unik och kreativ i din publiks ögon.

Bygg upp förväntan
Har du lyckats få tag på en produkt som ännu inte släppts till försäljning, eller är du kanske en av de första att lägga vantarna på en helt nylanserad produkt? Bygg upp förväntan hos dina följare genom att ladda upp teaserklipp och foton. Det kommer också att hjälpa dig cementera din status som testare. Dina följare kommer således att vända sig till dig igen nästa gång de vill ha mer information inför ett köp.

Visa vad som händer bakom kulisserna
Människor är av naturen nyfikna, så tillfredsställ dina följares nyfikenhet genom att låta dem se vad som försiggår bakom kulisserna. Det finns ett antal sätt du kan göra detta på. Såvida du inte är kamerablyg så är det kanon att visa vem personen bakom innehållet är. Skapa stories när du pratar och går igenom dina dagliga rutiner, det kommer sedermera leda till en mer personlig kontakt med dina följare. När det sedan är dags för ett inköp kommer de att välja någon som de litar på och känner sig engagerade i.

Känner du dig däremot inte helt bekväm med att dela ditt privatliv framför kameran så kan du visa dem bakom kulisserna när du skapar ditt innehåll. Oavsett om de visar platsen där du tar dina foton och filmar, eller tips och tricks som du använder för att ta det mest perfekta fotot så är det innehåll som dina följare kommer att uppskatta.

Uppmuntra feedback från dina följare
Det är enkelt att svara på stories direkt, både på Instagram och Snapchat. Se till att uppmuntra till engagemang och återkoppling. Be dina följare att dela med sig av tankar om produkten som du visat, eller till och med rekommendationer till andra produkter som du kan testa.

Genom att använda Instagram- och Snapchat Stories kan du addera ytterligare en dimension till ditt varumärke och innehåll. Det kommer att hjälpa dig nå ut till fler följare och skapa starkare band som i slutändan kommer att öka din försäljning. Använder du redan Instagram? Ge stories-funktionen en chans, börja exerimentera! För du glömmer väl inte bort, dina inlägg försvinner ändå efter 24 timmar.